Ah, aurinkoa!

Aurinko, tuo taivaan kappale joka niin monella tavalla on meille ihmisille, eläimille ja yleensä maapallon olemiselle tärkeä tähti. Aurinko tuottaa joka 1,5 miljoonas osa sekunnin välein enemmän energiaa, kun ihmiskunta kuluttaa vuosittain. Sitä voi siis hyvällä syyllä nimittää elämämme keskipisteeksi, eikä se ainoastaan hallitse taivaankantta ja määritä vuorokausirytmiämme vaan on myös isona innovaattorina lukuisten tuotteiden, elokuvien, kirjojen ja laulujen syntymiseen.

Aurinko on ehtona elämälle, sillä ilman sen hohtamaa valoa, energiaa ja lämpöä ei maapallolla olisi elämää. Auringon nimeen vannotaan rukouksia ja sitä on palvottu historiassa erinäisten jumalhahmojen kautta. Tämän kaiken lisäksi auringon valolla on pystytty ensimmäisiä kertoja havaitsemaan päivän pituutta ja kuukausien vaihtumista.

Terveellistä mutta ei turvallista?

Nykyisin tiedämme myös auringon laajat hyödyt terveyteen ja hyvinvointiin, ja tiedämme kuinka voimme hyödyntää sitä turvallisesti. Aurinko synnyttää sähkömagneettisesta syntyvää infrapunasäteilyä eli lämpöä, silmin havaittava valoa ja ultraviolettisäteitä; UVA, UVB ja UVC. Ultraviolettisäteilystä C on vaarallisin, ja sitä pidättää ilmakehän otsonikerros. UVA ja UVB sen sijaan stimuloivat tiettyjen aineiden tuotantoa ihmisen ihossa. Eräs auringon positiivisimmista vaikutuksista on sen voimakas lähde luontaiselle D-vitamiinille, ja varsinkin pienillä leveysasteilla auringon valo vaikuttaa melatoniinin kehitykseen, joka siis auttaa meitä nukahtamaan nopeammin ja parantaa unen laatua.

lähde: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/aurinko
lähde: https://www.mehilainen.fi/auringon-terveysvaikutukset

Liiallinen auringossa oleilu kuitenkin vaikuttaa kehoomme myös häiritsevästi, sillä jos iho palaa, lisääntyy riski sairastua melanoomaan eli ihosyöpään. Syövälle alttiimmat ihoalueet ovat yleensä ne, jotka eniten ja toistuvasti altistuvat auringolle. Sen vuoksi olisi erityisen tärkeää suojata kasvot, kädet sekä kaula. Myös ihon fototyyppi, geneettiset tekijät ja ikä saattavat lisätä riskiä. Ehdottomasti paras keino suojautumiseen ovat riittävän peittävät vaatteet, sekä liian pitkäaikaisen, suorassa auringon valossa oleilun välttäminen. Liiallinen ja suojaamaton auringossa oleilu, varsinkin keskipäivän aikaan, voi aiheuttaa iholle erilaisia palovammoja, nopeuttaa ikääntymistä ja vahingoittaa silmiä. Paljasta ihoa kannattaa suojata mahdollisimman tehokkaasti suojaavalla aurinkosuojavoiteella, joka oikein käytettynä vähentää palamisen riskiä ja näin ollen myös vähentää syövälle altistumisen riskiä.

Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu myös melanoomaan sairastuneiden ihmisten toipuneen, mikäli he ovat nauttineet aurinkoa säännöllisesti ja turvallisesti. Tämä viittaa siihen, että auringolla on myös syövältä suojaava vaikutus.

Ruskettuminen on ihon oma suojausmekanismi

Rusketus ja ruskettuminen on länsimainen kauneusihanne, mutta tarkoituksella ihon ruskettumista on alettu ihannoida vasta 1800-luvulta alkaen. Sitä ennen yläluokka oli viettänyt aikaansa sisätiloissa ja alempi sosiaaliluokka ulkona, minkä vuoksi vaalea iho oli nähty yläluokkaisuuden merkkinä ja siksi kauniina. Tietyissä kulttuureissa ja sosiaaliluokissa ruskettumista pidetään edelleen köyhyyden ja varattomuuden merkkinä, ja siksi päiväntasaajan alueilla asuvat ihmiset pyrkivät kaikin keinon välttelemään aurinkoa ja käyttävät ihoa vaalentavia tuotteita.

Rusketuksen suosion kasvaessa edelleen 1960-luvulla, alettiin rusketusta tavoitella kaikin keinoin myös silloin kun oikeaa aurinkoa ei ollut saatavilla. Solariumin käyttö yleistyi voimakkaasti Suomessa 1980-luvulla, jolloin rusketuslaitteita myytiin jopa koteihin. Tuolloin ei vielä tunnettu solariumien mahdollisia terveyshaittoja tai sitä, että solariumista saatava säteily saa aikaan keinotekoisen rusketuksen, eikä rusketus näin ollen suojaa ihoa palamiselta. Suomessa, solarium-yrittäjillä ollut vuoden 2012 heinäkuun alusta alkaen velvollisuus valvoa, etteivät alle 18-vuotiaat käytä solariumia ja vuodesta 2015 itsepalvelusolariumit ovat olleet Suomessa kiellettyjä. Vuonna 2004 ilmestyivät ensimmäiset tutkimukset, jotka viittaavat siihen, että solarium laitteessa oleilu tuottaa mielihyvähormoneja, eli endorfiineja, ja tämä aiheuttaa riippuvuutta solariumin käytölle. Tanoreksia tarkoittaa kohtuutonta auringon ottamista tai solariumissa olemista. Ruskettuva iho tuottaa tanorektikolle mielihyvää ja ruskettumista tavoitellaan, joko aurinkoa ottamalla tai solariumia käyttämällä. Maailman terveysjärjestö WHO on vuodesta 2009 luokitellut solariumien UV-säteilyn tupakan veroiseksi syövän aiheuttajaksi.

lähde:https://www.terveyskirjasto.fi/

Ruskettumisen prosessi perustuu kemiallisesti siihen, että ihon orvaskesikerroksessa olevat, pigmenttiä tuottavat solut eli melanosyyttisolut valmistavat melaniinia. Melanosyytin tuottamat melaniinijyväset nousevat melanosyyttien ulokkeiden kautta orvaskeden soluihin ja asettuvat siellä suojaaviksi hatuiksi solujen tumien yläpuolelle. Tämä tekee ihosta tummemman.

Ihon melaniini voi olla ruskeaa tai mustaa eumelaniinia, tai vaaleampaa feomelaniinia. Eumelaniinit suojaavat UV-säteilyltä paremmin kuin feomelaniinit. Tämän vuoksi säteilyn aiheuttamat mutaatiot ovat harvinaisia mustassa ihossa, jossa on paljon eumelaniinia ja yleisempiä vaaleassa ihossa, jollainen etenkin punahiuksisilla on. Punatukkaiset ihmiset ruskettuvat huonosti, sillä heillä on ihossaan feomelaniineja. 

Melaniinijyväset alkavat ilmestyä tyvi- ja okasoluihin noin kahden päivän kuluttua UV-altistuksen jälkeen. Vaalean ihmisen iho on ruskettunut maksimaalisesti kolmessa viikossa, jos aurinkoa on saatu lähes päivittäin. Tummassa ihossa UV-säteily sen sijaan ei lisää melaniinin määrää. 

lähde:https://www.hs.fi/tiede

Oikein auringossa TOP 3

1. Vietä ”lounasaika” varjossa

Keskipäivällä auringon ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan. Viisas välttää keskipäivän kuuminta aurinkoa ja viettää siestaa varjossa kello 11–15. Rusketusta tavoittelevien ei kannata skipata varjossa vietettyä siestaa: rusketut silti, sillä iho voi saada varjossakin melkein puolet siitä UV-säteilystä, minkä se saisi suorassa paisteessa!

Ultraviolettisäteilyn voimakkuudesta kerrotaan Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Auringon ultraviolettisäteilyn voimakkuutta mitataan UV-indeksillä. Mitä voimakkaampaa säteily on, sen helpommin iho palaa. Hyvä suojautuminen on tarpeellista, kun UV-indeksi on kolme tai yli. Ultraviolettisäteily ei tunnu iholla. Se voi olla voimakasta myös pilvisenä tai tuulisena päivänä.

2. Ota selvää omasta ihotyypistäsi

Kun tunnet ihotyyppisi, tiedät, miten se reagoi auringon UV-säteilyyn. Mitä vaaleampi-ihoinen, sitä korkeampi suojakerroin tarvitaan.  Tutustu myös omaan ihotyyppiisi, jotta tiedät, kuinka huolellista suojaa ihosi tarvitsee. Ihotyypit luokitellaan asteikolla 1–6, joista 1 on vaalein ja 6 tummin. Tyypin 1 iho palaa jo 15 minuutissa, jos UV-indeksi on 7, kun tyypin 6 iho kestää jopa 55 minuuttia palamatta

Palamaan taipuvaiselle kertoimen pitää olla vähintään 50, tummalle ja hyvin ruskettuvalle riittää 30. Punotus ja arkuus iholla ovat palamisen merkkejä, jotka kertovat ihon DNA-aineksessa syntyneistä solutason vaurioista. Paitsi palamisherkkien vaaleaihoisten, myös lasten ja niiden, joiden lähisuvussa on ollut ihosyöpää, kannattaa olla erityisen tarkkana auringossa.

Lasta ei pitäisi päästää palamaan kertaakaan. Omien vanhempien, sisarusten tai isovanhempien ihosyöpä taas antaa varoittavan signaalin. Ihosyövät lähisuvussa kertovat, että perimässä saattaa olla puutteita UV-säteilyn ihoon aiheuttamien vaurioiden korjauskyvyssä. Ihotyypin suoja-aika tarkoittaa aikaa, jonka voit olla ilman aurinkosuojaa keskipäivän kovassa auringossa ilman, että iho kärsii. Vaaleaihoisimmat palavat jo 5–10 minuutissa ilman suojaa. Iho on kuin pankki. Se kerää kaiken muistiin jokaisen palamisen ja auringonotot.

3. Käytä tarpeeksi aurinkosuojavoidetta

Valitse ihollesi sopiva ja laajakirjoinen voide. Se tarkoittaa sitä, että voiteessa on useita säteilyltä suojaavia ainesosia. Hyvässä voiteessa on UVB-suojan lisäksi myös UVA-suoja. Tärkeää on myös se, että voiteen suojakerroin on tarpeeksi korkea.

Voidetta pitää levittää puoli tuntia ennen aurinkoon menemistä ja melko paksulti, jotta se täyttäisi luvatun suoja-ajan. Suoja ajalla tarkoitetaan kertoimen määrää suhteessa ihon omaan palamisaikaan, ilman aurinkosuojatuotetta. Jos siis ihosi on erittäin vaalea, se palaisi noin 10 minuutin kuluessa ilman aurinkosuojaa. Aurinkosuojakerroin 50 antaa tällöin suojaa jopa 8 tunnin ajaksi.

Aurinkosuojavoidetta pitää lisätä, mikäli urheilet tai voide hankautuu iholta. Uidessa vedenpitäväkin voide liukenee. UV-säteily myös läpäisee veden, joten vedessäkin voi palaa.

Laadukkaat ja turvalliset suojavoiteet käyttöön!

Dr. Baumann aurinkotuotteissa on käytetty siedet­tävyydeltään erittäin hyviä valonsuoja-aineita, antioksidanttisia ihonsuojavitamiineja, pehmentä­viä ja suojaavia kasviöljyjä ja kosteuttavia ainesosia. Dr. Baumann aurinkotuotteissa ei ole käytetty valonsuoja-aineena OMC:tä (octyl methoxy cinnamate), jota on yli 90 %:ssa aurinkotuotteista. OMC:n on uusimmissa tutkimuksissa todettu hait­taavan solujen luonnollista toimintaa.

AURINKOSUOJATUOTTEET FYSIKAALISELLA MINERAALISUODATTIMELLA

Erityisen innovatiivinen aurinkosuoja, joka sisältää ainoastaan valolta suojaavia mineraalipigmenttejä, eikä ollenkaan kemiallisia valonsuoja-aineita. Voide on vedenkestävä ja vaikutus alkaa välittömästi levittämisen jälkeen. Sopii erityisesti henkilöille, jotka haluavat pitkäkestoisen rusketuksen rasittamatta ihoa liikaa. Lisäksi arvokkaat luonnolliset öljyt ravitsevat ihoa.

AURINKOSUOJAVOITEET SYNTEETTISELLÄ SUODATTIMELLA

Aurinkosuojatuote, joka sisältää ihoa suojaavaa E-vitamiinia ja korkealaatuista synteettistä valonsuoja-ainetta. Ei jätä iholle vaaleaa pintaa. Hyvin hellävarainen ja tehokas suoja auringon haittavaikutuksia vastaan. Tuotteen sisältämät arvokkaat luonnonöljyt ravitsevat ihoa tehokkaasti. Sun Lotion Factor 25 ei sisällä öljyä ja emulgointiainetta, joten sopii myös erityisen herkälle iholle.

ITSERUSKETTAVA – VITA LIBERATA

Itseruskettavilla voiteilla loihdit iholle nopeasti joko kevyen päivetyksen tai syvemmän rusketuksen ilman auringon vaaroja. On hyvä kuitenkin muistaa, että itseruskettavissa on eroja. Ne ovat kuin viini tai macaron- leivokset – joko rakkaudella ja intohimolla valmistettuja, tai sitten eivät. Sarjan tuotteissa käytettävä ruskettava ainesosa on biologisesti viljellystä sokerijuurikkaasta peräisin oleva dihydroksiasetoni (tunnetaan myös nimellä DHA). DHA reagoi kemiallisesti ihon ylemmän pintakerroksen, epidermiksen aminohappojen kanssa ja luo iholle ruskettuneen ulkonäön. Lopullinen rusketus riippuu yksilön ihon omasta aminohappopitoisuudesta. (Samasta syystä toiset ruskettuvat helposti ja kunnolla kun taas toiset saavat parhaimmillaankin vain kevyen päivetyksen).

AFTER SUN

Rauhoittaa, virkistää ja kosteuttaa ihoa auringonoton ja solariumin jälkeen. Lievittää punoitusta ja ärsytystä, syventää rusketusta ja pidentää sen kestoa. Sisältää mm. antioksidanttisia ihonsuojavitamiineja, jotka ehkäise­vät ihon ennenaikaista vanhenemista.

Nautitaan auringosta turvallisesti – ihanaa kesää <3

 

 

 

 

 

Suojaa ihoasi laadukkaasti

Lue edellinen tai seuraava blogikirjoitus