Hyvä, paha PERUSVOIDE

Iho on ihmisen suurin elin. Se on kokonaispinta-alaltaan kaikkea 1,5-2 m2 väliltä ja paksuudeltaan noin 1-4mm. Ihon ensisijainen tehtävä on suojata kehoa ulkoa tulevilta uhkatekijöiltä kuten, haitalliselta säteilyltä, mikrobeilta ja kemikaaleilta. Ihon muita tehtäviä on mm. säädellä lämpöä, jolloin kuumalla ilmalla pintaverisuonet laajenevat ja lämpöä pääsee haihtumaan iholta. Kylmällä ilmalla taas pintaverisuonet supistuvat jolloin lämpö pysyy iholla paremmin. Iho on siis oma suojapukumme, ja siksi meidän olisi tärkeää hoitaa ja suojata sitä mahdollisimman tehokkaasti.

Tämän jälkeen olisi tärkeää muistaa ensimmäinen lause; iho on elin. Kuten kaikki muutkin elimemme, myös iho on alttiina elämäntavoillemme, kuten vaikka aivot, sydän ja maksa. Se sietää aikansa huonoa kohtelua ja alkaa sen jälkeen ilmaista huonoa oloaan ulospäin. Toisille tämä tarkoittaa muutamaa punoittavaa näppylää kasvojen T-alueella, kun taas toinen saattaa raapia ihonsa verille ja tuntea olonsa erittäin tukalaksi.

Meille kaikille lienee tuttu sellainen tilanne, jossa istumme lääkärin tai hoitajan vastaanotolla, jonkin meitä vaivaavan asian kanssa. Vaiva saattaa olla uusi tai jo pidempää meitä kiusannut, ja toivomme että asiantunteva, meitä viisaampi ja asiaansa vihkiytynyt ammattilainen auttaisi meitä ongelmamme kanssa. Hetken meitä haastateltuaan, tämä oppinut henkilö näpyttelee tovin konettaan, printtaa ulos muutaman paperin (yleensä reseptin ja laskun), toivottelee hyvät jatkot ja kääntyy pois.

Siinä sinä sitten olet. Kädessäsi on kaksi paperia, joista ensimmäisestä päästyäsi olet vähän köyhempi, mutta edelleen yhtä vaivainen. Toisen paperin kanssa sinun tulisi kävellä apteekkiin, josta löytyy se tuote jolla oppinut haluasi sinun itseäsi hoitavan. Menet apteekkiin, jonka kirkkaat valot ja kliininen ympäristö saavat olosi jo heti tuntumaan hiukan turvallisemmaksi. Kyllähän minä tulen kuntoon, kun ostan laadukkaita tuotteita ja satsaan hyvinvointiini. Apteekin henkilökunta avustaa sinua reseptillä olevien tuotteiden lisäksi ostamaan vielä muutaman muun tuotteen, joka nopeuttaa toipumistasi. Ja niin sinä kävelet ulos kaupasta kassissasi itsehoitoon soveltuvia tuotteita. Lääkäri on niitä määrännyt ja farmaseutti hyväksynyt. Näillä kyllä selvitään!

Kipität kotiin ja aloitat tuotteiden ohjeiden mukaisen käytön. Ihosi on ollut kutiava ja ärsyyntynyt jo pidemmän aikaa, joten lääkäri on määrännyt siihen rauhoittavaa lääkevoidetta. Emmit kuitenkin lääkeaineen aloittamisen kanssa ja päätät yrittää hoitaa ihosi sillä tuotteella, jonka ystävällinen farmaseutti on sinulle suositellut. Tuote on perusvoidetta, joka soveltuu erittäin kuivan ihon hoitoon.

Viikkojen kuluessa saat kuitenkin huomata, että ihosi kuivuus ja kutiavuus ei valitettavasti helpota. Lisäksi varsinkin käsien rystysten alueen kuivimmat alueet kirvelevät voimakkaasti, kun levität tuotetta. Iho muuttuu rasvaamisen jälkeen punoittavaksi ja polttelee, joten on selvää että nimen omaan tämä kyseinen tuote ei sinulle sovi. Päätät että on aika tutustua tuotteen ainesosiin ja selvittää, mikä tuotteessa tuon kirvelevän tunteen aiheuttaa. Käännät Tuubin ympäri ja alat lukea heprealta tuntuvaa tekstiä, kohdasta ingredients.

 

 

  • INCI eli International Nomenclature of Cosmetic Ingredients tarkoittaa kansainvälistä ainesosanimikkeistöä, jonka mukaan kosmeettisentuotteen ainesosat on ilmoitettava kuluttajalle tuoteselosteessa. Tämä on määritetty EU:n kosmetiikka-asetusella, artikla 19.

 

  • Kosmetiikan ainesosat pitää merkitä pakkaukseen painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Eli ne ainesosat joita tuotteessa on eniten, on merkittävä ensimmäiseksi. Ne ainesosat joita on tuotteen kokonaismäärässä alle 1% verran, voidaan merkitä listaan missä järjestyksessä tahansa.

 

  • EU:n kosmetiikka-asetuksen liite 3:ssa mainitut hajusteraaka-aineet pitää ilmoittaa omilla INCI-nimillään aineosaluettelossa, jos liitteessä III mainitut pitoisuusrajat ylittyvät. Muut hajusteet ja aromaattiset aineet ilmoitetaan sanoilla ”parfum” tai ”aroma”.

 

 

 

Tämän tiedon turvin lähdet siis tutkimaan tuoteesi ainesosaluetteloa, ja aprikoit että 5-7 ensimmäiseksi luetellun tuotteen joukosta varmasti löytyy syy sille, miksi tuote ärsyttää eikä hoida ihoasi.

Ensimmäisenä ainesosana on Aqua, joka toimii tuotteessa liuottimena. Seuraavaksi löydät ainesosan nimeltään Paraffinum Liquidum, joka on mineraaliöljyihin kuuluva maaöljystä saatava hiilivety. Googlen hakutulos sanalla ”parafiiniöljy” tuo ensimmäisenä silmiesi eteen Puuilon mainoksen, aina edullisesta parafiiniöljystä. Kyseessä on puupintojen öljyämiseen käytettävä tuote. Hetkinen! Voiko kyseessä olla sama aine ja miten se on päätynyt ihon hoitotuotteeseen? Hetken googletettuasi olet löytänyt tiesi sivuille, joka kertoo lisää parafiiniöljyistä. Löydät tiedon että, parafiiniöljyt, tai toiselta nimeltään mineraaliöljyt, ovat erittäin yleisesti käytettyjä ainesosia iho- ja kosmetiikkatuotteissa.

Kokemuksesta jo tiedät, että tuotteen levitys aiheuttaa nihkeän tunteen ja iho saattaa jäädä liukkaan tai jopa tahmaisen tuntuiseksi, ja tämän voisi helposti mieltään siihen että iho on kosteutettu huolellisesti. On kuitenkin todettu, että iho ei kykene hyötymään parafiiniöljystä tuon taivaallista, sillä mineraaliöljyn molekyyli on liian suuri imeytyäkseen ihon lävitse. Tämä voi pidemällä käyttöajalla aiheuttaa sen, että iho on kuivempi kuin hoidon aloituksen aikaan. Toisaalta mineraaliöljystä myös kerrotaan, että se harvemmin aiheuttaa iholle ärsytystä ja on pääsääntöisesti hyvin siedetty.

Mineraaliöljyjen tehtävä on ensisijaisesti luoda suojaavaa kalvoa levitettävälle pinnalle, oli sitten kyseessä hiukset, iho, saunan laude tai auton konepelti. Mineraaliöljy ei toden totta kosteuta, eikä se sitä missään lupaakaan, mutta sen tehtävä on säilyttää kosteus ja pinnalle muodostettu suoja kauemmin. Periaatteessa asiaa voi siis verrata vaikka siihen, kun suojaamme ruoaksi valmistetun salaatin kuivumiselta, laittamalla astian päälle kerroksen kelmua. Kelmu suojaa astian sisällä olevan salaatin ja mm. ehkäisee muita hajuja tai makua tarttumasta ruuan pintaan.

Päässäsi vilisee kysymyksiä, mutta päätät jatkaa INCI-listan läpikäymistä. Seuraavaksi on vuorossa Sorbitan Stearate, joka INCI-luettelon mukaan on emulgaattori. Sorbitan Stearate on kasvipohjainen emulgaattori, jota käytetään vesi-öljy pohjaisten emulsioiden valmistamiseen. Emulgaattori vaikuttaa tuotteessa rasvaa poistavasti ja puhdistavasti, ja tekee tuotteesta sileän tuntuista ja helposti levittyvää.

Tähän mennessä hoitovoide on siis sisältänyt vettä, mineraaliöljyä ja emulgaattorin. Minkään niistä et ole havainnut viittavan ihon kosteuttamiseen tai kuivuuden hoitoon. Noh, ”eteenpäin!” sanoi mummo lumessa.

Seuraavaksi ainesosaksi on listattu Stearyl Alcohol. Kyseessä on rasva-alkoholi, joka toimii tuotteessa mm. pehmentäjänä ja emulgaattorina. Setearyylialkoholi eroaa muista alkoholeista siinä, että se kykenee sitomaan vettä ja tekee öljyisen kerroksen ihon päälle pitääksen kosteuden sisällä.

Aivan. Tuote on erinomainen säilyttämään kosteuden sisällään, mutta mitä jos ihoni on rutikuiva? Tyhjästä lasista on turha yrittää juoda.

Hyviä uutisia tulee vihdoin viidennen ainesosan kohdalla, kun tapaat ensimmäisen ihoa hoitavan ainesosan, eli Ceramide NP. Ihomme rakentuu noin 50% keramideista, jotka ovat rasvahappoja. Nämä rasvahapot auttavat soluista muodostunutta ihoa pysymään joustavana ja kosteutettuna. Ne ovat kuin solujen sementti, joka pitää säilyttää ihon kimmoisana ja eloisana.

Kuulostaa ihanalta ja oikealta, että tuotteessa on tätä iholle erittäin tärkeää ainesosaa. Et siis voi muuta kuin toivoa, että tämä Ceramide NP ei olle niiden alle 1% ainesosien joukossa.

Ainesosat jotka löytyvät luettelon loppupäästä ovat erilaisia emulgaattoreita, hajua tai makua peittäviä aineista, lisää liuottimia ja säilöntäainetta.

Hmm.. tässä ihohoitovoiteessa on siis tasan yhtä iholle oikeasti sopivaa ja sille hyödyllistä ainesosaa, eli keramideja. Suurin kysymys mielessäsi on tällä hetkellä, että miksi tätä tärkeää, iholle sopivaa tuotetta ei ole laitettu tuotteeseen heti ensimmäisenä, kun kerran tuotteen kerrotaan soveltuvan atoopikoille ja kuivasta ihosta kärsiville?

Tämä tarina ei ollut fiktiota eikä liioin faktaakaan, mutta antoi pähkinän kuoressa ajatuksen siitä, miten meille ihmisille on hienosti ajan saatossa myyty ajatus siitä, että apteekista ostettavat tuotteet, ja apteekkikosmetiikka olisi laadukasta ja hoitavaa. Apteekissa myytävät tuotteet mielletään laadukkaiksi, sillä niiden tuotanto-olosuhteet ovat huipputasokkaat. Kuitenkin apteekkituotteissa olevia ainesosia ja niiden pitoisuuksia säätelevät ihan samat lait kuin ruokamarketeistakin löytyvästä kosmetiikasta. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, mikäli joku ihmiselle tarkoitettu tuote sisältää suurempia kuin sallittuja pitoisuuksia jotain, ulkoisesti tai sisäisesti nautittuna tarkoitettua ainesosaa, ei tuotetta saa valmistaa myyntiin.

Ihon hoidon ABC

Syntyessämme ihoamme peittää sille erittäin tärkeä lipidisuojavaippa, joka pitää ihon kauniina, joustavana, kosteana ja terveenä. Iho itsessään valmistaa tätä suojaavaa kerrosta, kehon tuottamista välttämättömistä aineista. Päivittäisen lian ja saasteiden puhdistuksen yhteydessä, poistuu myös osa tätä luonnollista suojaavaa kerrosta, ja sen vuoksi iho tuntuu usein kuivalta. Myös ikääntyminen ja iho-ongelmat aiheuttavat sen, että iho tuottaa yhä vähemmän näitä hoitavia aineita.

Iholle parhaita tuotteita ovat ne, jotka jäljittelevät mahdollisimman tarkasti ihon omia aineita, kun taas kaikki kuin ihon omia ainesosia vastaavat aineet aiheuttavat iholle turhaa kuormitusta. Kosmeettisten tuotteiden sisältö on muuttunut valtavasti, ja niihin lisätään paljon lisäaineita kuten erilaisia säilöntä- ja väriaineita sekä hajusteita (fragnance).

Yleensä, varsinkin hajusteiden lisäämiselle, on erittäin yksinkertainen syy; niillä pyritään peittämään jonkun muun raaka-aineen pahaa hajua. Tämä juontuu usein siitä, että kauniit ja esteettiset asiat kiinnostavat isompaa kuluttajaryhmää, joka myös kuluttaa mielellään rahaa laadukkaisiin tuotteisiin. Tällä kuluttajaryhmällä on usein myös varallisuutta, ja kun tuote tuoksuu ja näyttää ylelliseltä, se lisää heti aisteillaan ostopäätöksen tekevän asiakkaan ostomotiivia.

Allergiset- ja yliherkkyysreaktiot ovat yleistyneet huomattavasti, koska monet kosmeettiset tuotteet sisältävät liikaa näitä reaktioita aiheuttavia ainesosia. Periaatteessa tällaisen herkistymisen voi aiheuttaa mikä tahansa ainesosa, jonka elimistö kokee itselleen vieraaksi, ja tällöin yksi ainoa ainesosa voi tehdä muutoin hyvästä tuotteesta käyttökelvottoman. Vastaavasti mitä enemmän kosmeettisten tuotteiden ainesosat muistuttavat elimistön luonnollisia rakenneosia, sitä pienempi on niiden todennäköisyys aiheuttaa allergia- ja yliherkkyysreaktoita.

Bionomia – mitä se on?

Bionomisella ihonhoidolla pyritään löytämään tuotteissa optimaalinen siedettävyys dermatologista ja allergologista tietämystä hyväksi käyttäen. Tämä tarkoittaa tuotteiden ja niiden ainesosien huolellista valintaa, joilla on täydellinen yhteensopivuus ihon omaan fysiologiaan ja anatomiaan. Tuotteissa käytetään ihossa luonnostaan esiintyvien rasva-aineiden kaltaisia lipidejä, jotka on yleisesti kosmetiikassa korvattu esimerkiksi halvemmilla mineraaliöljyillä. Lisäksi tuotteisiin pyritään saamaan 30 kuukauden säilyvyysaika, ilman kemiallisia säilöntäaineita, sekä miellyttävä ja neutraali tuoksu ilman hajusteita. Kaikki bionomiset ihonhoidon tuotteet valmistetaan ilman eläinperäisiä ainesosia, sekä ilman turhaa ja liiallista pakkausmateriaalia.

Tehdäänpä sama ainesosien läpikäynti bionomisen tuotteen vartalovoiteesta;

Ensimmäisenä tässä tuotteessa on Aqua, joka toimii tuotteessa liottimena. Seuraavana löytyy ensimmäinen ihoa hoitava aine Caprylic/Capric Triglyceride, jolla on ihoa pehmentävä ja suojaava vaikutus. Listassa seuraavana löytyy Alcohol, joka puhtaassa muodossaan toimii tuotteessa antimikrobisena ainesosana, ollen siis luonnollinen säilöntäaine.

Urea on luonnollisesti mikrobeja ja viruksia torjuva ainesosa, mutta sen lisäksi se on myös ihoa kosteuttava sillä se vähentää veden haihtumista iholta. Cetearyl Glucoside on kasveista saatava sokeripohjainen emulgointiaine, joka tuntuu iholla pehmeältä ja miellyttävältä.

Ainesosaluettelon loppupään tuotteet ovat sekoitus kasviöljyä (Vegetable-oil), mm. vitamiinien E, B johdannaisia (D-alpha-tocopheryl acetate, Panthenol) sekä entsyymejä, aminohappoja ja ihoa kosteuttavia tuotteita.

Tällaisia tuotteita kutsutaan ihoidenttisiksi, eli ne ovat täydellisesti iholle sopivia ja sisältävät ainoastaan ainoastaan ihon ja elimistön kanssa identtisiä ainesosia. Näin ollen iho pystyy tunnistamaan ja hyväksymään jokaisen ainesosan luonnollisena osana itseään, eikä ihoreaktioita pääse syntymään.

Bionomiset tuotteet ovat siis kuin purkissa olevaa uutta ihoa, jolla voit laastarin tavoin korjata ihoon ajan saatossa syntyneitä rakenteiden vaurioita. On toki muistettava, että mikä on vuosia vienyt – ei yhdessä yössä palaudu. Keho vaatii aikaa ja hyvät edellytykset paranemiseen.

 

Palataksemme ensimmäiseen huomioon, joka tehtiin kirjoituksen alussa eli toteamukseen elimestä, nimeltä iho. Ihon terveyteen voimme vaikuttaa sisäisesti  tuotteilla, kuten hyvällä ravinnolla, riittävällä vedellä, ja ulkoisesti voimme vaikuttaa välttelemällä liiallista auringon ottoa, valitsemalla iholle sopivat tekstiilit ja hoitamalla ihoa, iholle sopivilla tuotteilla.

Love your skin, you have only one to love <3

 

 

 

Katso nämä tuotteet

Lue edellinen tai seuraava blogikirjoitus