Vierivä kivi ei sammaloidu – Illusian tarina

Jokaisen perustetun yrityksen takana on yrittäjä, jolla on haave ja tahtotila olla oman (työ)elämänsä Herra ja Hidalgo. Kun itse otat vastuun itsestäsi, kannat myös kaiken vastuun hyvistä ja huonoista valinnoista, joita jokainen yrittäjä varmasti tällä ihmeellisellä matkalla tekee. Yritys ei kasva tai muutu, ellei sitä aktiivisesti halua muuttaa – ja muutos vaatii aina sitä hullua luottamusta omaan tekemiseen. Yrittäjänä on siis omistettava hieman turhan optimistinen ajattelukyky ja edes puolikas pilven hattara, jolla voi välillä liihotella. Kasvun ja menestymisen kannalta, kriittinen vaihe on silloin kun yrityksen palveluiden kysyntä kasvaa yli tarjonnan. Silloin turvallisuutta rakastava, muutosta pelkäävä realisti venyy ja taipuu vaikka kaarelle asti, ja joutuu silti lopussa sanomaan ”eioota” kyselijöille. Sitten on ne toiset 😀

Kauneushoitola Illusia näki päivänvalon maaliskuussa 2013, kun Irina Moilanen aloitti yrittäjänä muotiliike Choco Fashionin takahuoneessa. Homma toimi hienosti kahden muotia ja kauneutta rakastavan yrittäjänaisen voimin, ja he hyötyivät toisistaan ottamatta liian isoa riskiä yritystensä alkutaipaleella.

Pian avaamisen jälkeen alkoi kuitenkin käydä selväksi, että hyvää ja huolellista työtä tekevä Irina alkoi hukkua asiakkaisiin. Hän olisi saanut tehdä töitä kellon ympäri, päivästä toiseen ja silti ovi kävi tiuhaan. Tarvittiin lisää osaavia käsiä tai vuorokauteen tunteja!

Luonnollisesti Illusian kasvu lähti käyntiin vasta, kun Choco Fashionin yrittäjä päätti lopettaa oman toimintansa ja liiketiloista vapautui lisää toimitilaa Irinan tarpeisiin. Ensin tiloihin tuli yksi – sitten kaksi ja pian kolmas yrittäjä, ja sen jälkeen Irinan ei enää tarvinnut etsiä tekijöitä. Hyvät tekijät löysivät tiensä Illusiaan.

Irinalle toiminnan säilyminen laadukkaana tarkoitti sitä, että kaikki Illusian alla työskentelevät ammattilaiset osasivat työnsä poikkeuksellisen hyvin, tekivät tarkkaa työtä ja käyttivät samoja laadukkaita tuotteita. Tämä oli isossa osassa brändin vahvistamista, ja sitä että liikkeen toiminta säilyi aina Irinan hyppysissä.

Vaikka kaunis ja historiallinen miljöö Kinnusen talossa oli täydellinen Illusian tarpeille, alkoi kuitenkin nopeasti käydä selväksi että vanhan talon neliöt eivät taipuneet kysyntään. Oli aika miettiä seuraavaa laajennusta.

Siihen avautui mahdollisuus, kun Kauppakeskus Iso-Kristiinan viereen avautui Liikekeskus Centre ja katutasosta löytyi sopiva n. 90m2 liiketila. Sopimus syntyi ja Illusia laajentui toimimaan myös Centressä. Uuteen liiketilaan remontoitiin kolme hoitohuonetta, paikka kynsipalveluille ja yhdelle kampaajalle.

Nuoren Illusian kasvu jatkoi kiihtymistään ja tilat Centressä osoittautuivat erittäin loistavaksi sijaintinsa puolesta. Illusia oli lähialueen ainoa

kauneushoitola ja suuret, koko julkisivun korkuiset ikkunat tekivät siitä kiinnostavan myös ohikulkijoiden silmissä. Tämän osoitti esimerkiksi sesonkiaikojen erittäin runsas lahjakorttien menekki, vaikka Irina ei juuri koskaan ollut markkinoinut myyvänsä lahjakortteja.

Elettiin vuotta 2016 kun Irina huomasi miettivänsä jälleen toiminnan kasvua ja mahdollisuuksia. Irina oli ymmärtänyt että Kinnusen talon neliöt olivat siellä olevalle kahdelle tekijälle liian arvokkaat ja vanhassa rakennuksessa alkoi myös olla vanhalla talolle ominaisia haasteita, lämmityskustannusten ja ilmastoinnin kannalta. Kuuleeko Universumi, täällä kyselee Irina?

Ja kyllähän se kuuli. Vuoden 2016 loppupuoliskolla Irina tapasi rennon jutustelun merkeissä toisen, pitkään alueella toimineen hiusalan yrittäjän Anni Kosusen. Tapaaminen aiheutti välittömästi hyvää fiilistä molemmille ja niin nämä kaksi yrittäjänaista päättivät tavalla tai toisella lyödä hynttyyt yhteen. Annilla oli jo pitkään ollut tahtotilana kasvattaa omaa toimintaa, mutta hän oli ymmärtänyt myös, että kasvaminen ei olisi mahdollista ilman hyvää kumppania. Jälleen kerran Universumin ovia kolkuteltiin, sillä jotta yhteistoiminta olisi millään muotoa ollut mahdollinen oli selvää että nykyiset tilat Centressä eivät tulisi riittämään. Täytyi siis löytää hyvät tilat, jotka muovaantuisivat sekä parturi-kampaamon että kauneushoitolan tarpeisiin. Sijainnin tärkeyttä ei voinut liikaa alleviivata ja toiminnan kasvun kannalta olisi erittäin tärkeää jäädä lähelle nykyistä tilaa.

Ei kulunut kuukauttakaan Irinan ja Annin tapaamisesta, kun he huomasivat että naapuriliiketilan myymälä sulkisi ovensa tammikuussa 2017. Irina soitti siltä seisomalta vuokraisännälle ja tiedusteli alustavasti, olisiko heillä mahdollisuutta yhdistää nämä kaksi liiketilaa jolloin toiminta erittäin hyvissä Centren tiloissa saataisiin jatkumaan? Vuokraisännän mielestä oli tärkeää, että Irina hyvänä vuokralaisena jatkaisi liiketilassa, ja niin asiat laitettiin rullaamaan!

Maalis-huhtikuussa 2017 liiketilan laajennusremontti valmistui, ja se kasvatti Illusian toimitilat n. 160m2 suuruisiksi. Hoitohuoneita oli uusien tilojen valmistumisen jälkeen jo kuusi ja kampaamoon avautui viisi asiakaspaikkaa. Illusia oli neljässä vuodessa kasvanut 10 ammattilaisen kauneuskeskukseksi ja vihdoin näytti siltä, että se alkoi vastata Irinan ja Annin urahaaveiden täyttymystä.

Vuosien 2017 ja 2019 aikana Irina uskaltautui ottamaan yrittäjänä seuraavan tärkeän, mutta myös pelottavan askeleen. Hän palkkasi ensimmäiset oman työntekijänsä Illusiaan. Ei kulunut kauaakaan, kun Irina käsitti että näinhän asioiden kuului olla. Hänen täytyi siirtyä  asiakastyöstä yhä enemmän hallinnollisiin tehtäviin, sillä tätäkin työtä alkoi olla aivan valtavasti. Se mahdollistui työntekijöiden avulla, joita Illusiassa olikin jo pian kolme. Irina korosti moneen kertaan kuinka onnekas oli, sillä hänen kohdalleen sattuivat heti aivan mielettömän taitavat ja motivoituneet nuoret kosmetologit. Työntekijät mahdollistivat Irinalle ensimmäisen kunnollisen kesäloman perheen kanssa, ilman huolta yrityksen pyörimisestä, sillä työntekijöiden työtehtäviin saattoi lisätä myös hallinnollisia tehtäviä.

Kampaamossa puolestaan hikoiltiin aina auringon paistaessa, sillä suuret ikkunat päästivät sisään, toki valtavasti valoa myös lämpöä. Tämä asia nousi yhä uudestaan esille Annin ja Irinan välisissä keskusteluissa, ja vaikka kampaamon ilmanvaihtoa yritettiin helpottaa erinäisillä toimenpiteillä, lämpö oli ja pysyi. Vuoden 2019 loppuun mennessä kampaamossakin työskenteli saman aikaisesti jo neljä kampaajaa. Laajennusremontti oli piirroksien mukaan suunniteltu viidelle työntekijälle, mutta oli lähes alusta asti ollut selvää, että tilaan mahtui saman aikaisesti maksimissaan kahdeksan henkilöä; siis tekijät asiakkaineen. Lisäksi tilan muoto aiheutti jonkun verran haasteita äänimaailman suhteen. Putkimainen tila oli kuin tuulitunneli, jossa samaan aikaan jopa neljä hiustenkuivaajaa pöhisi, ja niiden yli huutavien asiakkaiden ja kampaajien kesken melutaso nousi välillä kakofoniamaiseksi. Noihin aikoihin kampaamon työntekijöiden kesken käytiin kiinnostavia keskusteluja siitä, että olisimmeko vaan kaikki hiljaa, emmekä reagoisi asiakkaiden kommunikaatio yrityksiin? Melkoisen kehno ajatus ihmisille, jotka kaikki rakastivat asiakkaiden kanssa jutustelua ja halusivat ylläpitää hyvää energiaa. Anni koki erityisesti stressiä asiasta, joka enenevissä määrin rasitti sekä henkilökuntaa että myös asiakkaiden viihtyvyyttä. Tilan neliöitä yritettiin pyöritellä monin eri tavoin, jotta ääni- ja lämpöongelmiin olisi löydetty joku ratkaisu. Neliöt alkoivat olla tiukassa, vaikka sen olisi voinut kuvitella olevan täysin absurdi ajatus.

Kevät 2020 alkoi tavalliseen tapaan vaikuttaa kiireiseltä, mikä olisi hyvää alkuharjoitusta vuoden todellista sesonkiaikaa, eli kesää varten. Anni oli varautunut jo kuukausien ajan henkisesti siihen, että maalis-huhtikuu tulisi olemaan rankka niin henkisesti kuin fyysisestikin sillä hän oli yrityksen pyörittämisen lisäksi matkustamassa vähintään viikon välein ympäri suomea kouluttamaan muita ammattilaisia. Hänen kouluttamansa tuotebrändi Keune Haircosmetics oli myös järjestämässä valtavan isoa näytöstä, johon oli jo myyty paljon pääsylippuja. Maaliskuun alussa kuitenkin alkoi tapahtua paljon muutakin kuin auringon lisääntyvää valoa, kun Covid-19 viruksen aiheuttama kulkutauti näytti osuvan myös Euroopan matkallaan Suomeen. Ensimmäiset tautitapaukset otettiin vastaan ihmetyksen vallassa, ja vaikka iltapäivälehtien artikkelikuvat ruumisarkuista tuntuivatkin pelottelulta ja liioitetulta, vallitsi ihmisten keskuudessa valtava epävarmuus.

Maanantai 16. maaliskuuta oli monelle Suomalaiselle historiallinen maanantai, kun Suomen hallitus totesi tasavallan presidentin kanssa, että valmiuslaki on tarpeen ottaa käyttöön pahenevan koronatilanteen hillitsemiseksi. Useiden rajoitustoimenpiteiden seurauksena, kun kaikkea ihmisten välistä lähikontaktia määrättiin vähennettäväksi, myös Illusian liiketoiminta pysähtyi lähes kokonaan maaliskuun puolesta välistä huhtikuun alkuun. Irina ja Anni istuivat useaan otteeseen tuona aikana saman pöydän ääressä ja pohtivat, miten toiminnan jatkuvuus järjestetään, jos asiakkaita joudutaan odottelemaan kuukausitolkulla. Vastaus löytyi molempia kiehtovasta asiasta, eli yrityksen kehittämistoimista.

Business Finland avasikin keväällä kehityshankerahoituksen, jonka turvin useampi suomalainen yrittäjä ja yritys aloitti vuonna 2020 yrityksensä kehityssuunnitelmat. Varsinaista kehitysrahoitushanketta edellytti tarkka esiselvityshanke, jolla ensin osoitettiin yrityksen kehittymismahdollisuudet ja tarkat suunnitelmat. Esiselvitysrahoituksen turvin Irina ja Anni saattoivat käyttää omaa kallista työaikaansa pohtien, kuinka ja mitä mahdollisuuksia yrityksellä tulevaisuudessa olisi. Suunnilleen tuolloin alkoi myös vahvistua ajatus siitä, että seuraava laajennus olisi paitsi mahdollinen, myös välttämätön.

Ja niin tehtiin koko kesä ja kevät suunnitelmia uuden laajennuksen suhteen. Samalla tehtiin myös suuria muutoksia yrityksen omistajuusrakenteissa, kun aiemmin omana yrityksenään toimineen Hair Illusia Oy:n kaikki liiketoiminta siirtyi Kauneushoitola Illusia Oy:n nimen alle. Annista tuli samalla myös Kauneushoitola Illusian osakas ja varatoimitusjohtaja. Selkeytetyn liiketoimintakuvion takana oli myös yhtenä tärkeänä tekijänä Annin ja hänen puolisonsa suuri haave, saada vielä joskus perheenlisäystä.

Uusi Illusia

Helmikuun lopussa 2021 Illusian ovet laitettiin viikoksi lukkoon ja suuret ikkunat vuorattiin pahvipaperilla, kun yrityksen järjestyksessään kolmas muutosremontti käynnistyi. Liiketilaa selkeytettiin siten, että kauneushoitolan tilat eriytettiin kokonaan parturi-kampaamon tiloista ja vanhan kampaamon tilat muutettiin isommaksi aulaksi, johon rakentui Illusian pääsisäänkäynti.

Tilojen tällainen muutos ei olisi paremmin voinut tukea ajankohtaisia suosituksia turvaväleistä, ja tällä myös osaltaan varmistettiin asiakkaiden käyntimukavuutta sekä työntekijöiden työturvallisuutta. Viikon aikana Illusia koki valtavan muutoksen, kun koko liiketila sai uudet lattiat, vanhat kampaamon pesupaikat purettiin ja tilalle rakennettiin kauan odotettu varasto, sekä Irinan toimisto. Uuden kampaamon puolelle rakennettiin koroke neljälle pesupaikalle, kuusi asiakaspaikkaa ja myös pitkään odotettu ”värikeittiö”, josta Anni oli unelmoinut lähes siitä saakka kun oli oman toimintansa yrittäjä aloittanut. Lisäksi hoitolaan rakennettiin yksi uusi hoitohuone lisää, jolloin hoitohuoneiden lukumäärä nousi seitsemään. Kampaamoon istutettiin sopimaan myös kolme meikkauspistettä, jotka olisi tarpeen tullen mahdollisuus muuttaa joko väli- tai kokoaikaisesti kampaamon asiakaspaikoiksi. Hoitolanpuolella uusittiin myös kokonaan manikyyripisteet ja kaikki ulosmyyntituotteet siirretiin aulaan.

Viikon aikana liikkeellä tehtiin myös mittavat määrät erilaisia vesi- ja sähkötöitä, luotiin kokonaan uusia välinehuoltopisteitä ja kaikki näkyvät pinnat saivat myös uuden maali- tai tapettikerroksen. Töitä tehtiin melkein tauotta ja remontin viimeisten 48 tunnin aikana liikkeen loppusiivouksessa oli auttamassa lähes koko henkilökunta puolisoineen. Kaikki työt saatiin tehtyä kun kello löi 21:30 sunnuntaina 28.2, vain 12 tuntia ennen maanantain ensimmäistä asiakasta. Silloin revimme juhlallisesti kartonkipaperin pois ikkunoiden edestä ja kuvasimme hetken Illusian somekanavilla.

Uudistunut Illusia avasi ovensa, ja jo lähes 300m2 toimitilansa jälleen 1. Maaliskuuta 2021. Avajaisia vietettiin intoa puhkuen, mutta samalla uusia koronarajoituksia hieman jännittäen, sillä remontin jälkeen oli erittäin tärkeää, että liikkeen toiminta saataisiin käyntiin mahdollisimman täysillä. Ovet avautuivat yhteensä myös kolmelle uudelle työntekijälle, joista kaksi palkattiin kauneushoitolaan ja yksi kampaamon esihenkilöksi. Anni oli nimittäin raskaana ja oli jäämässä kesän jälkeen äitiyslomalle. Siinä jäikin täytettäväksi melkoiset saappaat, kun uutena illusialaisena pitäisi ottaa heti iso rooli kampaamon vastuutyöntekijänä. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi ettei Irinan tai Annin tarvinnut olla huolissaan, sillä sen lisäksi että kampaamon tehtävät hoidettiin, saavutti uusi työntekijä töidensä sivussa valtavan nopeasti myös asiakkaiden suosion.

Uhkaavista uutisista huolimatta, Illusian liiketoiminta vakaantui nopeasti kesää kohden mentäessä, ja asiakkaita tuntui riittävän välillä jopa jonoksi asti. Illusia herätti ensimmäisen kerran, ja ansaitusti, myös lehdistön huomion kun Etelä-Saimaa kävi haastattelemassa ja valokuvaamassa uudistunutta liikettä. Lehtijuttu tehtiin siitä kulmasta, miten rohkeita yrittäjiä Irina ja Anni ovatkaan kun uskalsivat lähteä koronasta huolimatta laajentamaan ja kasvattamaan yritystoimintaa. Lisäksi haastattelija jaksoi ihmetellä, että kuinka yksityinen toimija, ja vielä tällä alalla, voi toimia tällaisella kaupungin ”ykkös-paikalla”?. Irinan vastaus tähän oli yksiselitteinen; tämä on meidän juttu ja me haluamme erottua massasta.

Ja kyllähän tällainen yritys saakin erottua, eikös vaan? 😉

 

Lue edellinen tai seuraava blogikirjoitus